Problemen voorblijven: hoe Solora werkt met SynaptiQ Solar Analytics van 3E

Problemen voorblijven: hoe Solora werkt met SynaptiQ Solar Analytics van 3E
10 juni 2024 Lisa

Problemen opsporen en oplossen, het liefst nog voordat deze zichtbaar zijn in de prestaties, is ontzettend belangrijk in de solarbranche. Solora werkt hiervoor met het analyseplatform SynaptiQ Solar Analytics van SaaS- en adviesbedrijf 3E. In dit artikel lees je wat het platform doet en wat het ons, en daarmee onze klanten, oplevert.

Uitdagingen bij zonneparkonderhoud

Welke uitdagingen spelen er in ons werk? Hierbij ondersteunt SynaptiQ ons:

 1. Kinderziektes voor nieuwere centrales
  Vaak worden in het eerste bedrijfsjaar verkeerd geïnstalleerde componenten, fabricagefouten of vroege storingen aan apparatuur, zoals problemen met omvormers, aangetroffen. Om deze problemen proactief op te sporen, zijn SCADA-gegevens niet goed genoeg.
 2. Verouderingsproblemen voor oudere centrales
  Oudere centrales hebben te kampen met problemen zoals moduledegradatie, onvoldoende isolatieweerstand of prestatiedegradatie door omgevingsfactoren, zoals plantengroei. Een regulier monitoringsysteem kan niet vaststellen wat precies het probleem is.
 3. De schaal van onze activiteiten
  Solora heeft een groot aantal PV-sites. Het is niet efficiënt om elke installatie afzonderlijk te bewaken zonder enige mate van automatisering. Op deze schaal is het ook belangrijk om gecentraliseerde operationele gegevens op onderhoudsactiviteiten te hebben.
 4. Financiële gevolgen
  Als problemen niet in een vroeg stadium worden geïdentificeerd en aangepakt, zorgt dit voor financiële verliezen door onderpresteren, maar ook tot hogere reparatiekosten en dalende KPI’s.

De oplossingen

We kiezen voor SynaptiQ omdat we hiermee op een overzichtelijke manier de prestaties van al onze zonneparken kunnen volgen:

 1. Geautomatiseerde gegevensanalyse
  SynaptiQ voert automatisch diepgaande analyses uit, laat ons patronen zien en biedt inzichten. Gezien de hoeveelheid te analyseren gegevens bespaart dit ons tijd en maakt het ons werk efficiënter.
 2. Problemen voorspellen: Digital Twin
  SynaptiQ gebruikt een Digital Twin, een gedetailleerd virtueel model van elke installatie, om eventuele afwijkingen te ontdekken.
 3. Datagestuurde interventies
  Het geautomatiseerde alarmsysteem van SynaptiQ vertelt ons niet alleen dat er iets mis is, maar ook wat precies de oorzaak is en hoe we het probleem kunnen oplossen.
 4. Toekomstbestendigheid
  Met de gegevens die we van SynaptiQ krijgen, kunnen we plannen maken voor de toekomst en patronen herkennen. Dit maakt het eenvoudiger om een langetermijnstrategie op te stellen en preventief onderhoud uit te voeren.
 5. Portfolio-brede monitoring
  SynaptiQ geeft een overzicht van ons hele portfolio op één platform.

Hoge output voor klanten

Kortom: dankzij SynaptiQ Solar Analytics sporen we problemen op die preventief onderhoud vereisen, voordat de KPI’s merkbaar worden beïnvloed. Zo houden we de output van onze klanten zo hoog mogelijk.